Helsingin ja Tampereen hyvien kokemusten innostamana Turkuunkin on nyt perustettu satokartta. Kuka tahansa voi ilmoittaa satokarttaan löytämänsä syömäkelpoisia kasveja, joita kuka tahansa saa jokamiehenoikeuksien nojalla poimia. Satovinkit voi lähettää osoitteeseen satokarttaturku[at]gmail.com.
Jokamiehenoikeuksien nojalla saa poimia marjoja ja hedelmiä, jotka kasvavat puistoissa ja metsissä. Puistoihin istutettuja kukkia ei saa poimia, eikä istutuksia saa vahingoittaa. Taloyhtiöiden ja siirtolapuutarhojen pihoille ei saa mennä jokamiehenoikeuksien nojalla, eikä myöskään vuokrattaville viljelypalstoille.
Satovinkkejä kaivataan erityisesti omena-, päärynä-, kirsikka- ja
luumupuista sekä viinimarja-, tyrni-, aronia-, pähkinä- ja
karviaispensaita. Vinkkaa myös jalopähkinäpuista, sembramännystä,
viiniköynnöksistä… Satokarttaan ei tule pihlajia, tuomipihlajia,
orapihjajia eikä ruusupensaita mm. niiden runsauden (tukkivat karttaa)
vuoksi, vaikka niiden marjat syötäviä ja terveellisiä ovatkin.
Satovinkkien lisäksi tälle sivustolle voi lähettää reseptivinkkejä.
Kaupungissa kasvaneita marjoja ja hedelmiä voi syödä, mutta ne kannattaa pestä tai kuoria ennen syömistä - varsinkin, jos ne ovat kasvaneet lähellä vilkkaasti liikennöityä autotietä.
Ehkä olisi paikallaan koota myös jonkinlainen niksiopas sille, miten satoa kannattaa kerätä ja mitä huomioida. Esim. Turun kaupungin alueella on lain nojalla suojeltuja pähkinäpensaslehtoja, joille voi käydä huonosti, mikäli alueella liikaa rampataan (maasto kuluu, huolimaton poimintatekniikka katkoo oksat jne.). Toki tämä koskee suojelualueita ylipäänsä. Niitä kun ei liikaa ole ja luonto näillä alueilla erittäin herkkä.
VastaaPoistaHyvä idea! Mistä kannattaisi lähteä etsimään niksioppaaseen sopivia tietoja?
VastaaPoistaOn tosiaan tärkeää osata kerätä satoa sellaisella tavalla, ettei vahingoita kasveja, jotta sitä satoa kasvaa myös ensi vuonna.